Bemutatkozás

A KÁLMÁN Bt. műszaki-gazdasági szolgáltatásokkal, tanácsadással foglalkozik, fő tevékenységi területei:

•    Cégfelmérés
•    Innovációs szolgáltatás Beszállítói tevékenységek vizsgálata
•    Minőségügyi auditálás.

A cégfelmérés tartalma:
–    Technológia, géppark felmérése
–    Beszállítói Innovációs, kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység vizsgálata.
Az innovációs szolgáltatás beszállítói tevékenységek vizsgálata a következőket jelenti:
–    Magyar- és más EU-beli cégek közti innováció-közvetítés, technológiatranszfer szervezése az Enterprise Europe Network program keretében
–    Kutatás-fejlesztési (K+F) esettanulmányok készítése.
–    Gyártó és szolgáltató beszállítók vezetőivel interjúk készítése, különös tekintettel az autóiparra
–    Direkt és indirekt (háttéripari) beszállítókról esettanulmányok és könyvek írása, a tapasztalatok megosztása céljából.
A minőségügyi auditálást TÜV több mint 50 cég vezető auditoraként végzi a vállalkozás vezetője, a következő területeken:
–    ISO 9001 minőségügyi rendszerek
–    ISO 13485 orvostechnikai eszközökre vonatkozó minőségügyi rendszerek
–    ISO 28001 munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerek (MEBIR)
–    ISO 50001 energiairányítási rendszerek.

A vállalkozás 1995-óta 700 cég felmérését végezte el az ország 121 városában, különféle iparágakban, főleg kis- és középvállalkozásoknál (kkv). Ezt valószínűleg kevesen mondhatják el magukról.

Tevékenységei bázisát saját fejlesztésű céginformációs rendszere képezi, amely a szakterületükön piacvezető, vagy díjnyertes társaságok specialitásait, jelentősebb beruházásait, valamint innovációs eredményeit tartalmazza naprakészen, folyamatosan aktualizálva. Ugyanakkor az egyes iparágak, szakterületek nemzetközi és hazai helyzetéről, irányairól, újdonságairól is tartalmaz összefoglaló anyagokat.

A KÁLMÁN Bt. tevékenységei szinergikus kapcsolatban vannak egymással: szakmailag igencsak széles körből összegyűjtött tapasztalatait megosztja a felkeresett cégekkel. Ezzel az információ-szolgáltatással, mint hozzáadott értékkel járul hozzá a cégek hatékony működéséhez. Vezetői döntések műszaki megalapozását segítheti az általa ajánlott szakértői tevékenység főleg a gépipar, a járműipar, az elektronikai ipar, az orvosi műszergyártás, a környezetvédelmi ipar, ill. a beszállítói tevékenységek, és a minőségügy terén.

A KÁLMÁN Bt. egyfajta hídképző szerepet is betölt. A magyar kkv-k túlnyomó többsége ugyanis a maga „jégbordájában” halad, a napi gondok miatt se lát, se hall, azt sem tudja, hogy a mellette levő „jégbordában” nyomuló cég mivel foglalkozik. A bt. munkatársai pedig a jégbordák tetejéről mindegyik cégre rálátnak egy kicsit, s látják maguk előtt azt a képzeletbeli hálót, amely összeköthetné a cégeket egymással. El is mondjuk nekik, úgyhogy a cégvezetők többsége figyelmesen hallgat és jegyzetel, amikor olyan vállalkozásokról beszélünk, amelyek más iparágban működnek, de a vevőkörük hasonló, ezért ha összefognának, ugyanazt a vevőt több oldalról, csomagban tudnák kiszolgálni. Így egymást erősíthetnék anélkül, hogy konkurensek lennének.

A KÁLMÁN Bt. erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a K+F-eredményeket a média is bemutassa.